Ευ-τροφή για Ευ-τυχία & Ευ-ρωστία
Κι όμως οι τροφές μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση και την ενέργεια!!
Ευ-Τροφή για Ευ-Τυχία & Ευ-ρωστία
Αναλύοντας την ετυμολογία της λέξης «διατροφή» θα δούμε ότι σημαίνει παροχή τροφής ως μέσο συντήρησης του οργανισμού μέσω μιας οδού (δια + τροφή). Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού αλλά και την ανάπτυξη και προστασία αυτού. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό στο μέγιστο βαθμό θα πρέπει να προστεθεί και το επίρρημα ευ μπροστά στη λέξη διατροφή ώστε να υπάρχει ευδιατροφή!
Ιδίως την περίοδο αυτή που οι ανάγκες του οργανισμού μας για ενδυνάμωση, χαρά και περισσότερα θετικά συναισθήματα είναι αυξημένες, λόγω του περιορισμού των κινήσεων και της αυξημένης αντιϊκής προστασίας που χρειαζόμαστε, είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για τις ευ-τροφές που συνθέτουν την ευ-διατροφή!
Θα ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση από τις συνήθεις αναλύσεις. Θα δούμε μερικούς παράγοντες που συντελούν στην απορρύθμιση του οργανισμού και καταστέλλουν την ευζωία καθώς και διατροφικές πληροφορίες που λειτουργούν εποικοδομητικά στην ανώτερη εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Ποιες είναι όμως οι ευτροφές που προσφέρουν καθολική στήριξη στον ανθρώπινο οργανισμό;
Θα αναφερθούμε σε δυο διαφορετικές πηγές, που παρόλο που απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους τα αποστάγματά τους συγκλίνουν, αυτή της Ινδικής θεώρησης και της Γιόγκα και της πιο σύγχρονης, αυτή της Αλκαλικής διατροφής.
Η Ινδική θεώρηση, λοιπόν, κατατάσσει σε 3 διαφορετικές ποιότητες τα είδη τροφής τα οποία ονομάζει Γκούνας.
- Οι Σατβικές τροφές (Sattva στα σανσκριτικά σημαίνει «αγνότητα») οι οποίες κρατάνε τα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού σε υψηλοδονούμενες συχνότητες και χαρίζουν ευζωία και μακροβιότητα.
Είναι οι φυσικές φρέσκιες τροφές, οι οποίες δεν έχουν υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία (π.χ. ένα φρούτο, καρπός ή ένα λαχανικό που μόλις έχει αποχωριστεί από το μητρικό φυτό ή τα βότανα, τα φύτρα των σπόρων, δημητριακά ολικής άλεσης, αγνό μέλι κ.α.). Όταν κάποιος τρώει τέτοιες τροφές προσφέρει στον εαυτό του τις ποιότητες της συμπόνοιας, κατανόησης, σοφίας, γνώσης, ενότητας, ευτυχίας, γαλήνης και πληρότητας! Μια Σατβική διατροφή αποφεύγει οποιαδήποτε τροφή η οποία έχει να κάνει με θανάτωση ζώων και ενθαρρύνει την καλλιέργεια τροφών με οικολογική συνείδηση.
- Οι Ρατζασικές τροφές (Rajas). Είναι οι τροφές που προσφέρουν και αυτές «καύσιμη ύλη» για κίνηση και δράση αλλά πιο πολύ με γνώμονα το προσωπικό και εγωιστικό συμφέρον. Διοχετεύουν δύναμη στον οργανισμό, αλλά όχι τόσο ποιοτική όσο οι προηγούμενες και αν λαμβάνονται σε ποσότητα και συνεχόμενα μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στον οργανισμό. Αποδυναμώνουν τον νου και τον κάνουν ευάλωτο σε εισροή πολλών σκέψεων και υπέρμετρη ανησυχία.
Τέτοιες τροφές είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που έχουν αποκοπεί καιρό πριν και βρίσκονται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή μανάβικων, καθώς και ο καφές, το μαύρο τσάι, το αλάτι, τα πολύ πικάντικα μπαχαρικά, τα ψάρια, τα αυγά κ.α. Η βιασύνη και η γρήγορη κατανάλωση τροφής επίσης συγκαταλέγονται σε αυτήν την ποιότητα.
- Οι Ταμασικές (Tamas) τροφές οι οποίες δεν ωφελούν ούτε το σώμα, ούτε το νου αλλά αντίθετα δρουν ολικά αποδυναμωτικά. Προσελκύουν και προωθούν το θυμό, την οργή, τη ζήλια, την απληστία, την αδράνεια και τεμπελιά, την εγκεφαλική θολούρα και μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες μεταξύ άλλων.
Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, το αλκοόλ, τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα προϊόντα, το ξύδι και τα προϊόντα ζύμωσης, οι τηγανητές τροφές, το ψήσιμο στα κάρβουνα, μπαγιάτικες και σάπιες τροφές κλπ., καθώς και οι διάφοροι εθισμοί που μπορεί να μαστίζουν κάποιον (κάπνισμα, λήψη ναρκωτικών ουσιών κλπ.). Η πολυφαγία επίσης συγκαταλέγεται στη Tamas ποιότητα.
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πύλη της υγείας του οργανισμού και προάγει την καθολική μας υγεία σύμφωνα με την ινδική θεώρηση και τη φιλοσοφία της Γιόγκα είναι οι Σατβικές τροφές.
Σε διάφορες σύγχρονες μελέτες και πειράματα, τώρα, έχει βρεθεί ότι η διατροφή που βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να αποδεσμευτεί από τις ασθένειες, που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, είναι η αλκαλική. Το σώμα μας έχει ένα pH, η κλίμακα του οποίου κυμαίνεται από 0 έως 14. Όταν οι τιμές του pH είναι μικρότερες του 7 χαρακτηρίζεται όξινο ενώ όταν οι τιμές είναι μεγαλύτερες του 7 αλκαλικό. Για να υπάρχει ιδανικό περιβάλλον, που θα εμποδίζει τις ασθένειες να εισέλθουν, χρειάζεται να βρισκόμαστε στο 7,35 περίπου. Δηλαδή ουδέτερο προς το αλκαλικό. Όταν είμαστε πολύ όξινοι ή και πολύ αλκαλικοί είμαστε επιρρεπείς σε διάφορες διαφορετικές ασθένειες. Μια αλκαλική διατροφή εστιάζεται στη λήψη τροφής που προάγει την εξισορρόπηση επιπέδων pH στον οργανισμό. Οι τροφές ορίζονται ως όξινες ή αλκαλικές σύμφωνα με το πως επεξεργάζονται μέσα στο σώμα μας και όχι με το pH του εκάστοτε τροφίμου. Για παράδειγμα, το λεμόνι που έχει όξινη γεύση όταν καταναλώνεται αλκαλοποιεί τον οργανισμό.
Η ιδανική αναλογία όταν ο οργανισμός μας είναι όξινος, είναι η λήψη τροφών προς την αλκαλικότητα κατά 80% (60% λαχανικά και 20% φρούτα) και 20% προς την οξύτητα.
Αλκαλικές τροφές είναι όλα τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, τα παντζάρια, το σιταρόχορτο, τα φύτρα, τα χόρτα, τα βότανα, τα όσπρια, τα φασόλια σόγιας, οι περισσότεροι ξηροί καρποί κλπ.
Τροφές που συγκαταλέγονται στην μεγαλύτερη βαθμίδα της οξύτητας είναι όλων των ειδών τα κρέατα, τα ψάρια και όλα τα καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, κριλ κλπ.), τα οινοπνευματώδη, ο καφές και το μαύρο τσάι, και κατεβαίνοντας στον πίνακα οξύτητας θα συναντήσουμε τροφές όπως οστρακοειδή, γαλακτοκομικά, φιστίκια, κρασί και μπύρα, αυγά, ζυμαρικά κ.α.
Όπως αναφέρει ο Dr. Robert Young στο βιβλίο του «The pH miracle»: Σκεφτείτε ότι το σώμα σας είναι σαν ένα ενυδρείο. Και αν τα ψάρια που βρίσκονται μέσα είναι άρρωστα, απλά.... αλλάξτε το νερό!
Έτσι και εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση μας παρέχοντας στον οργανισμό μας ευτροφές που προάγουν την υγεία.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η μία ολιστική μέθοδος από την Ασία, γεννημένη πριν χιλιάδες χρόνια και μια από τη Δύση, σαφώς πιο σύγχρονη έχουν κοινούς παρονομαστές. Επηρεάζει, λοιπόν, η τροφή την ψυχολογική, νοητική και γενική συμπεριφορά του ανθρώπου, την συνολική υγεία αλλά και την ανοσολογική του κατάσταση κατ' επέκταση.
Τα σωματικά μας όργανα, είναι φτιαγμένα ώστε να αυτοεπιδιορθώνονται, αρκεί να τους δίνεται η ευκαιρία. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται πρώτον να απεγκλωβιστούμε από τα ψυχικά εμπόδια και δυσλειτουργικά συστήματα πεποιθήσεων, τα οποία επιδρούν δραματικά επάνω στην ύλη μας και δεύτερον να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό με τις κατάλληλες δομικές ύλες ώστε να επιδιορθώνεται.
Ο Αγιουρβέδα (που είναι το πιο αρχαίο ολιστικό σύστημα Υγείας & Θεραπείας, προερχόμενο από την Ινδία) θεωρεί ότι υπάρχουν 3 δυσλειτουργικές 'χρήσεις' (υπερβολική, ελάχιστη και λανθασμένη), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην ασθένεια του οργανισμού και οι οποίες έχουν να κάνουν με διάφορες πράξεις. Εδώ θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τον τομέα της διατροφής.
Α) Η υπερβολική χρήση: Δηλαδή, η υπερβολική λήψη της τροφής (π.χ. βουλιμία) ή η γρήγορη εναλλαγή πολλών γεύσεων και τροφών (π.χ. αλμυρό- ξινό - γλυκό κλπ.). Και μια μπουκιά κρέας, μια αμυλούχα μπουκιά, μια μπουκιά δημητριακών, μια γουλιά κρασί, μια γλυκό και ούτω καθ' εξής, όπως δηλαδή είναι συνήθως ένα Ελληνικό παραδοσιακό γεύμα! Σε ένα ψυχικό επίπεδο αυτό γίνεται διότι αν κάποιος ασχολείται συνέχεια με τις γρήγορες εναλλαγές γεύσεων προς τέρψη των γευστικών αδένων του ή γενικά με το φαγητό του, παύει να ασχολείται με πιο ουσιαστικές αλλαγές όπως είναι η αυτοεξερεύνηση της ψυχής του!
Β) Η ελάχιστη χρήση: Η αποφυγή, δηλαδή, της τροφής - όπως είναι η νευρική ανορεξία, η οποία προέρχεται από τον παράλογο φόβο του ανθρώπου ότι θα παχύνει και σε ένα ψυχικό επίπεδο μπορεί να έχει να κάνει και με έναν ψυχικό υποσιτισμό(!) - κάτι που επιφέρει υποθρεψία ή η συνεχόμενη κατανάλωση της ίδιας τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. πίτσα ή μακαρόνια με σάλτσα για πολλές ημέρες συνεχόμενα), κάτι το οποίο και αυτό με τη σειρά του φέρνει υποσιτισμό.
Γ) Η λανθασμένη χρήση: Όπως τοξικά και βλαβερά φαγητά για τον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. μεταλλαγμένα, υπερβολικά ραντισμένα με δηλητήρια τρόφιμα, ραφιναρισμένες και επεξεργασμένες τροφές, τρανς λιπαρά, προμαγειρεμένα, αναψυκτικά, ζαχαρούχες τροφές κ.α.), άσχημα παρασκευασμένα (τηγανητά, παρασκευή τροφής στα κάρβουνα, παρασκευή τροφής από άνθρωπο θυμωμένο - οργισμένο κλπ. μιας και η ενέργεια αυτή περνάει μέσω της τροφής σε εμάς κ.α.)
Για περισσότερες πληροφορίες αναφέρω μερικά πολύ αξιόλογα, κατά τη γνώμη μου, βιβλία: «The China Study» των Colin Campbell PhD & Thomas Campbell Md Η μεγαλύτερη (επαναστατική) μελέτη στα ιατρικά χρονικά που έχει γίνει μέχρι στιγμής στον τομέα της διατροφής σε σχέση με την υγεία και την ασθένεια, διήρκησε 30 χρόνια περίπου και συνέβαλαν 3 διαφορετικά πανεπιστήμια, αυτά των Cornell, Oxford & China Academy of Preventive Medicine.
«Slaughterhouse: The shocking story of greed...» του Gail Elsnitz
«Υγεία για όλους» του Δρ. Π. Κουμεντάκη.
Η βάση, λοιπόν, της ευδιατροφής και της ενδυνάμωσης του οργανισμού απέναντι σε διαφόρων ειδών ασθένειες και μολύνσεις, καθώς και στη συμβολή της ψυχικής και νοητικής ανάτασης βρίσκεται στις αγνές, ανεπεξέργαστες και φυσικές τροφές. Χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον 2 σαλάτες ημερησίως και οι οποίες να είναι τα κύρια γεύματα και να συνοδεύονται από άλλη μικρότερη ποσότητα φαγητού και όχι το αντίθετο. Και σε ημερήσια βάση να υπάρχουν το λιγότερο 6-8 διαφορετικά είδη λαχανικών για να μπορεί ο οργανισμός να απορροφάει τα χρήσιμα συστατικά τους.
Φυσικές Τροφές
Που Ενδυναμώνουν Το Ανοσοποιητικό Σύστημα Του Οργανισμού
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως μπρόκολα, μαϊντανός, κουνουπίδι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, σπανάκι, πιπεριές, κολοκυθάκια κ.α.
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D όπως τα μανιτάρια, γάλα αμυγδάλου, ενισχυμένο τόφου, δημητριακά ολικής άλεσης και φυσικά τουλάχιστον 20λεπτη καθημερινή έκθεση στον ήλιο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε που περιέχεται στους ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φύτρο σιταριού, ελαιόλαδο, σόγια, ρεβίθια, σπανάκι κ.α.
Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο (Zn), ο
οποίος αυξάνει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας
στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Έρευνες έχουν
δείξειότι κανονικά επίπεδα ψευδάργυρου συμβάλουν στην πρόληψη της πνευμονίας και δρουν ενάντια σε μια ενδεχόμενη σωματική κατάπτωση. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανεπάρκεια του. Τροφές όπως οι κολοκυθόσποροι, ταχίνι,
σόγια, φακές, καρύδια, προϊόντα ολικής άλεσης, μέλι αγνό τον περιέχουν κ.α.
Τροφές που περιέχουντο ιχνοστοιχείο του χαλκού (Zn) που είναι σημαντικός για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης μεταξύ άλλων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στις λοιμώξεις και συμβάλει στην πτώση του ανοσοποιητικού.Τροφές που τον περιέχουν είναι η μαγιά της μπύρας, η ψίχα των ηλιόσπορων, καρυδιών και φουντουκιών, η σόγια , το φύτρο σιταριού, τα φασόλια, το ανεπεξέργαστο ρύζι κ.α.
Άλλες Τροφές: Σκόρδο, κρεμμύδι, σπανάκι, θυμάρι, ρίγανη, εκχύλισμα φύλλων ελιάς, ανανάς, παντζάρια, τα καρύδια Βραζιλίας με μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο και αντιοξειδωτικές τροφές όπως τα καρότα, τα κόκκινα σταφύλια, τα βερίκοκα, οι κόκκινες πιπεριές, το ρόδι, το λεμόνι, το πράσινο τσάι, τα μύρτιλλα, το Αλφάλφα, το σιταρόχορτο, οι βιολογικές φράουλες, το κύμινο, ο κουρκουμάς κ.α.
Φυσικές Τροφές Που Ενδυναμώνουν Την Ψυχολογία & Μειώνουν Το Στρες
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέτοιες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας και η διατροφική μαγιά με Β12, η σόγια και το Τέμπε που είναι ένα ζυμωμένο προϊόν σόγιας, τα μανιτάρια Shitake & Maitake, σπιρουλίνα, διάφορα φύκια κ.α.
Τροφές που αυξάνουν την σεροτονίνη (που έχει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας της θετικής διάθεσης) όπως πολλά απο τα λαχανικά, η μπανάνα, ο ανανάς, το τόφου, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και ιδίως τα καρύδια πεκάν, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.
Σημαντικό επίσης ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού αλλά και του ψυχισμού μας, παίζει η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, διότι ο εγκέφαλος και το έντερο αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Η χρήση φυσικών τροφών με προβιοτική δράση όπως το ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, η διατροφική μαγιά, τα ζυμωμένα προϊόντα σόγιας, η τσουκνίδα, τα τουρσιά και το ξινολάχανο αλλά και τροφές με πρεβιοτική δράση όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα παντζάρια, τα ραδίκια, οι αγκινάρες, η μπανάνα, το σκόρδο και το κρεμμύδι μεταξύ άλλων, δρουν ως νευροτροφικοί και ανοσοδιεγερτικοί παράγοντες.
Μενού Για Ευζωία Και Ασπίδωση Του Οργανισμού
Πρωινό
Αφού παρασκευάσουμε Τσάι του Βουνού, το περιχύνουμε σε ένα μείγμα από 3-4 κουταλιές πίτουρο Βρώμης, 1κ.γ. κοφτή κανέλα, λίγους κολοκυθόσπορους, σταφίδες ή διάφορα Μπέρι (αποξηραμένα κράνμπερι, γκότζι μπέρι κλπ.), λίγα αμύγδαλα, 1 κ.σ. λιναρόσπορο σπασμένο, 1/2 κ.σ. αγνό μέλι και λίγο ταχίνι ολικής άλεσης.
Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μια αραβική πίτα ολικής άλεσης με χούμους και λαχανικά ελαφρά σοταρισμένα σε γουοκ ή ωμά.
Δεκατιανό
1 χυμό φρούτων ή φρούτα της ίδια ομοταξίας (όχι δηλαδή φρούτα γλυκά μαζί με όξινα κλπ.) μαζί με 3-4 Βραζιλιάνικα φιστίκια.
Μεσημεριανό
1 πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ραντίτσιο, κατσαρό μαρούλι, αγγούρι, καρότο, φύτρα, φρέσκο κρεμμύδι, λίγα καρύδια, 2 ειδών πιπεριές, 1 κ.σ. σπόρους Τζια και σάλτσα από ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας, ρίγανη, διατροφική μαγιά εμπλουτισμένη με Β12, αλάτι , πιπέρι και λεμόνι συνοδευόμενο από φασόλια γίγαντες με καρότο και κολοκυθάκι λεπτοκομμένο ή φακές με φαγόπυρο που να περιέχουν σκόρδο, μια πρέζα κουρκουμά, μια πρέζα κύμινο, μηλόξυδο, 2 φύλλα δάφνης, μπόλικη ρίγανη ή θυμάρι και ωμό ελαιόλαδο στο τέλος.
Βραδινό
Μια σαλάτα από τριμμένο βιολογικό λάχανο,
τριμμένο βιολογικό καρότο, λιωμένο σκόρδο και ένα ωμό μέτριο ή μεγάλο παντζάρι και σάλτσα από ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγη
βιολογική μουστάρδα μαζί με 1-2 παξιμάδια από αλεύρι χαρουπιού με ρίγανη, 1
φέτα φυτικό τυρί και λίγες ελιές ή βολβούς μαζί με φύλλα παντζαριού και σκόρδο
τριμμένο, ελαιόλαδο και βιολογικό μηλόξυδο μαζί με 1 φέτα ψωμί των Εσσαίων και
βούτυρο από κάσιους.
Μπεκιάρης Παναγιώτης
Ολιστικός σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός