ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΒΟΤΑΝΑ
Ένα όσπριο υπερτροφή σε μια ''βοτανική'' συνταγή!
ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΒΟΤΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βιολογικές φακές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα
2 φύλλα δάφνης
1κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2-3 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. μαραθόσπορο
1/2 κ.γ. σπόρους σιναπιού
1 κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. κάρυ
¼ κ.γ. κουρκουμά
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
2-3 ντομάτες φρέσκιες (κομμένες σε κύβους)
Σπιτικό ζωμό λαχανικών
Νερό
1 κ.γ. αλάτι βοτάνων
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Μηλόξυδο
Παρασκευή
Ξεπλένουμε τις φακές με μπόλικο κρύο νερό και τις σουρώνουμε καλά. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα (με μέτρια φωτιά) και μόλις ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας μαραθόσπορο και 1/2 κ.γ. σπόρους σιναπιού. Μόλις τους ακούσουμε να 'σκάνε' βάζουμε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν λίγο, ρίχνουμε το καρότο κομμένο ροδέλες ή μικρά μπαστουνάκια. Μετά από 2 περίπου λεπτά προσθέτουμε 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη, 2 φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά μας (κύμινο, κάρυ, κουρκουμά, καγιέν, πιπέρι), το πελτέ ντομάτας, τις φακές και τα σοτάρουμε όλα για 1 περίπου λεπτό (όχι παραπάνω για να μην καούν τα μπαχαρικά). 'Σβήνουμε' με τις κομμένες σε κύβους ντομάτες και το σπιτικό ζωμό μας (τον οποίο μπορούμε να έχουμε φτιάξει άλλη μέρα και να τον έχουμε βάλει σε θήκη με παγάκια) και λίγο νερό (να σκεπάζουν τα υγρά τις φακές).
Μόλις πάρει μια βράση, κατεβάζουμε λίγο τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ανακατεύουμε τις φακές με μεταλλικά σκεύη μαγειρικής, αλλά μόνο με ξύλινη κουτάλα). Αν χρειαστούν κι άλλο λίγο νερό κατά τη διάρκεια της παρασκευής, το προσθέτουμε.
Λίγο πριν να τις κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και το αλάτι βοτάνων μας. Μόλις γίνουν, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο, μπόλικη ρίγανη (της πάει πολύ της φακής) και αρκετό μηλόξυδο. Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
Μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με λίγους ανάλατους καρπούς αμύγδαλου για να προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό.
Οφέλη
Οι φακές αποτελούν μια εξαιρετική θρεπτική τροφή για τον οργανισμό καθώς περιέχουν υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα και σε αξία πρωτεΐνη, ελάχιστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως τις περισσότερες από τις βιταμίνες συμπλέγματος Β (και φυλλικό οξύ), C (η οποία ενισχύει και την απορροφητικότητα του σιδήρου), κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο κ.α.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες παθήσεις που ενδείκνυνται η κατανάλωση τους: Αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση, παχυσαρκία, συνολική τόνωση του οργανισμού κ.α.
Ο μαραθόσπορος είναι άφυσος και λειτουργεί ως βοηθητικό της πέψης και κατά του τυμπανισμού. Το κύμινο είναι και αυτό βοηθητικό της πέψης και χορηγείται μεταξύ άλλων σε περιπτώσεις αρρυθμίας που οφείλεται όμως από φούσκωμα και κακή πέψη, η δάφνη είναι ευστόμαχη και δρα ως βελτιωτικό της καρδιάς, ο κουρκουμάς και το κάρυ έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το αλάτι βοτάνων δρα κατά της υπέρτασης, το κρεμμύδι έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και βελτιώνει την οστική πυκνότητα μεταξύ άλλων, το σκόρδο και η ρίγανη είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιπαρασιτικά και το μηλόξυδο αλκαλοποιεί τον οργανισμό και προάγει την πέψη. Το πιπέρι καγιέν επιταχύνει το μεταβολισμό και ενισχύει τις λειτουργίες της καρδιάς. Τέλος οι βραστές ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου που είναι ένα ισχυρό (καροτενοειδές) αντιοξειδωτικό με υψηλή δράση στις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού. Δρα και ως ανασταλτικός παράγοντας του καρκίνου.
Όλα αυτά τα υλικά μαζί προσφέρουν ένα άκρως γευστικό, τονωτικό, θρεπτικό, ανοσοενισχυτικό και αντιοξειδωτικό φαγητό στον οργανισμό του ανθρώπου.
Μπεκιάρης Παναγιώτης
Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός