Φάβα Με Μπαχαρικά
Lathyrus sativus
Φάβα με μπαχαρικά
Υλικά
250 γρ. φάβα
1 μεγάλο βιολογικό καρότο ή 2 μεσαία
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι βοτάνων
Πιπέρι
½ κ.γ. κύμινο
2/3 κ.γ. κάρυ
2 φύλα δάφνης
Μια πρέζα κουρκουμά
Μια πρέζα μπούκοβο
1.400 ml περίπου σπιτικό ζωμό
1 λεμόνι
Λίγο ελαιόλαδο
Vegan Βούτυρο
Παρασκευή
Βάζετε τη φάβα σε ένα κατσαρολάκι με καυτό νερό στη φωτιά και την ανακατεύεται για λίγο. Μόλις θολώσει το νερό την στραγγίζεται και την ξεπλένεται. Τσιγαρίζεται τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνετε κατόπιν τα καρότα και το σκόρδο και τα σοτάρετε για λίγο ακόμη. Προσθέτετε τη φάβα και μετά από 1-2 λεπτά τα μπαχαρικά. Σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό και κατόπιν προσθέτετε το σπιτικό ζωμό. Τη σιγοβράζεται μέχρι να γίνει. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Κατόπιν την αφαιρείτε από τη φωτιά, βγάζετε τις δάφνες και την 'χτυπάτε' στο μπλέντερ μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή. Προσθέτετε λίγο βούτυρο Vegan από καρύδα ή λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα αλλά και το χυμό ενός λεμονιού. Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω λίγο έξτρα μπούκοβο, πιπέρι και ντοματίνια με κρεμμύδια καραμελωμένα με λίγη μαύρη ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου και ελαιόλαδο.
Όπως σε όλα τα φαγητά παίζει ρόλο η ποιότητα της πρώτης ύλης, έτσι και εδώ καλό είναι να έχετε αγοράσει μια άριστης ποιότητας φάβα.
Φάβα
Απο το βρώσιμο λαθούρι (Lathyrus sativus) προέρχεται αυτό το παρεξηγημένο αλλά νόστιμο όσπριο. Η φάβα είναι αρκετά διαδεδομένη σε κάποια νησιά του Αιγαίου και από τις καλύτερες ποικιλίες θεωρούνται αυτή της Σαντορίνης, της Αμοργού αλλά και της Κρήτης. Παρέχει στον οργανισμό υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (περίπου 65%) αλλά και πρωτεΐνης (20%), καθώς και επαρκείς διαλυτές φυτικές ίνες ενώ παράλληλα παρέχει χαμηλή θερμιδική ενέργεια στον οργανισμό διότι παρέχει μόνο 1% λιπαρά.
Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις στρεσογόνες καταστάσεις, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλο και τη μνήμη μεταξύ άλλων, σίδηρο, χαλκό (ένα βασικό μέταλλο στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού), μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και λίγο ψευδάργυρο. Όλα αυτά την καθιστούν ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας που ενδείκνυται για το χειμώνα (αλλά και για το καλοκαίρι, μιας και μπορεί να φαγωθεί κρύα). Βοηθάει την πέψη και τη σωστή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συμμετέχει στη διαχείριση του ιδανικού βάρους. Επειδή της λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη, καλό είναι να τρώγεται μαζί με λίγα ανάλατα αμύγδαλα ώστε να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων.
Άλλα Οφέλη
Σε αυτή τη συνταγή η φάβα συνοδεύεται με
τα αντιοξειδωτικά καρότα και λεμόνι. Το κύμινο, ο κουρκουμάς και το κάρυ προάγουν τη πέψη, είναι άφυσα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ τα κρεμμύδια με το σκόρδο έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και δρουν ενάντια στις ιώσεις μεταξύ άλλων.
Μπεκιάρης Παναγιώτης
Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός