Η Ασθένεια ως Φάρος της Εσωτερικής Αλήθειας
Γιατί ασθενούμε; Ο παράγοντας τύχη παίζει ρόλο στο ποιος θα ασθενήσει; Μπορούν να ερμηνευτούν οι οποιεσδήποτε ασθένειες; Υπάρχει ευκαιρία εξέλιξης μέσω της ασθένειας; Τι είναι η ασθένεια;
Ας ξεκινήσουμε απαντώντας την τελευταία ερώτηση. Θα μπορούσαμε απλοϊκά να πούμε ότι είναι η στέρηση του σθένους (όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η λέξη) ή η σωματοποίηση ενός ενεργειακού δυσλειτουργικού δομήματος;
Και οι 2 εξηγήσεις είναι σωστές, απλώς η 2η είναι πιο περιγραφική.
Ας δούμε πως αντιλαμβάνεται την έννοια της ασθένειας η κρατούσα συνήθη αντίληψη. Έχει επικρατήσει στην ιατρική κοινότητα ότι ασθενεί ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα όργανα και για αυτό έχει δομηθεί μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων, όπου η κάθε μια αναλύει, εμβαθύνει και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το κάθε σωματικό όργανο ξέχωρα. Υπάρχουν, λοιπόν, ειδικότητες όπως πνευμονολόγος, ηπατολόγος, γαστρεντερολόγος, ορθοπεδικός κλπ. Αυτή όμως η (αδιαμφισβήτητη) εκβάθυνση είναι αρκετή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την οποιαδήποτε νόσο; Ενδεχομένως να ήτανε, αν το συκώτι μας ή τα νεφρά μας δρούσαν αυτόνομα. Αλλά δεν δρούνε! Όλα τα όργανα μας επικοινωνούνε και δρούνε συλλογικά είτε με ορατούς, είτε με αόρατους τρόπους. Και όλος ο οργανισμός μας «καθοδηγείται» από τις νοητικές ενέργειες που εδράζουν στον εγκέφαλο, κι αυτός με τη σειρά του «φορτίζεται» από μια λεπτοφυή νοήμων ενέργεια (όταν αυτή η «φόρτιση» σταματήσει, επέρχεται και το τέλος της σωματικής ύλης) όπου και αυτή με τη δική της σειρά συντονίζεται με ένα άλλου είδους ενέργεια, τη συμπαντική.
Οι αρχαίες ιατρικές επιστήμες έχουν βρει αμέτρητα κανάλια μεταφοράς αυτής της ενέργειας και αποθήκευσης της. Οι Κινέζοι τα έχουν ονομάσει Μεσημβρινούς (Μeridians), οι Ινδοί σημεία Μάρμα (Marma), οι Ταϊλανδοί γραμμές Σεν (Sen) και ούτω καθ' εξής. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας τώρα είναι και αυτά ενεργειακά πεδία τα οποία μπορούν να θρέψουν και να τονώσουν τα ενεργειακά κανάλια μας ή να τα αποδυναμώσουν. Και σε τι οφείλουμε την ποιότητα των σκέψεων μας και την ειλικρινή ανάγνωση, διύλιση και έκφραση των συναισθημάτων μας; Κατά κύριο λόγο στους παιδικούς προγραμματισμούς και πεποιθήσεις που έχουμε λάβει και έχουμε δημιουργήσει μέχρι την ηλικία των 7 ετών περίπου!
Σύμφωνα λοιπόν με μια πεποίθηση που μας διέπει, δημιουργείται μια εσφαλμένη ερμηνεία και παράγονται μακροχρόνια επιβαρυντικά συναισθήματα και σκέψεις που δημιουργούν συνεχόμενο στρες στον οργανισμό και που κάποια στιγμή υλοποιούνται και σωματοποιούνται. Αν για παράδειγμα έχω μεγαλώσει σε ένα μη υποστηρικτικό και κακοποιητικό περιβάλλον, όταν μεγαλώσω μπορεί να δουλεύω ή να συζώ με έναν άλλον άνθρωπο και το υποσυνείδητο μου να ταυτοποιεί μερικά στοιχεία (κάποιο βλέμμα, μια φράση κλπ.) με το κακοποιητικό περιβάλλον που μεγάλωσα ή να υπάρχει υποβόσκουσα μια πεποίθηση τύπου «Όταν βρίσκομαι σε κοινό χώρο με άλλους ανθρώπους κινδυνεύω», διότι πολύ απλά ένιωθα ότι κινδυνεύω σαν μικρός που ήμουν. Ενώ, λοιπόν, το περιβάλλον που βρίσκομαι τώρα μπορεί να είναι ασφαλές, εποικοδομητικό, υποστηρικτικό, το μυαλό μου μπορεί να το ερμηνεύει ως επικίνδυνο και εχθρικό, κάτι που μου δημιουργεί χρόνιο και οξειδωτικό στρες και το οποίο έχει κλιμακωτές επιπτώσεις στα κύτταρα μου. Αν μου δημιουργηθεί ένα Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου από το συνεχόμενο στρες και φόβο που υποσυνείδητα βιώνω, όσα φάρμακα και να πάρω, όσο και να αλλάξω τη διατροφή μου, ότι και να κάνω, αν δεν αλλάξω την πεποίθηση και τον προγραμματισμό μου, το έντερο μου δεν θα βελτιωθεί εντελώς.
Ο εγκέφαλος μας, δυστυχώς, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά του πραγματικού κινδύνου π.χ. όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με ένα λιοντάρι ή την ερμηνεία που δίνω π.χ. ότι κινδυνεύει η ζωή μου και η επιβίωση μου αν με απολύσουν ή με χωρίσουν ή με απορρίψουν.
Το σώμα μας, λοιπόν, λειτουργεί ως καθρέφτης του ψυχισμού μας εκφράζοντας αυτό που υπάρχει στη ψυχή μας και η ασθένεια δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό το καθρέφτισμα. Πάντα θα βρίσκει το σώμα τρόπους να εκφράσει τα μη εκφραζόμενα συναισθήματα μας, τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας και την όποια ενδοβάθεια συναισθηματική και ψυχική καταπίεση νιώθουμε. Η ασθένεια ή ο πόνος μας δεν είναι τιμωρία ούτε είδους ατυχίας (μπορεί άλλωστε ένα πάνσοφο σύμπαν, καμωμένο με μαθηματική ακρίβεια να λειτουργεί με γνώμονα την τύχη;) αλλά μια ευκαιρία ολιστικής εξέλιξης, προσωπικής ευθύνης και βαθιάς αυτογνωσίας, εφόσον επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το δει έτσι. Είναι μια ευκαιρία ακόμη, να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μάθουμε να τον φροντίζουμε (αν απεχθανόμαστε και οργιζόμαστε προς την όποια ασθένεια μας, απεχθανόμαστε και οργιζόμαστε με ένα μέρος του εαυτού μας!).
Όπως αναφέρει και ο Dr. Philippe Dransart «Η σωματική αιτία μιας ασθένειας είναι σχεδόν πάντα μια αναπαράσταση (ενός κατακρατημένου θυμού, μιας προσβολής που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το άτομο, μιας ασυγχωρησίας κλπ.) ή καλύτερα "ένας ενδιάμεσος" όσων συμβαίνουν σε άλλα επίπεδα». Ο Dr. Edward Bach θεράπευσε άντρα με σοβαρό διάστρεμμα άμεσα, επειδή διέγνωσε και δούλεψε με ανθοϊάματα την ανυπομονησία και την τελειομανία του και όχι το αποτέλεσμα αυτών που ήταν το διάστρεμμα και το οποίο εμφανίστηκε μόνο και μόνο για να αντικρίσει τις ψυχικές του νόσους. Ο Dr. Ryke Geerd Hamer μέσα από μακροχρόνια παρατήρηση ασθενών του, διαπίστωσε ότι «όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνανε οι άνθρωποι δίχως να τις εκφράζουν». O μοριακός βιολόγος Dr. Bruce Lipton πάει ακόμη πιο μακριά και ανακαλύπτει ότι τα κύτταρα ελέγχονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και όχι από τα γονίδια (από την κληρονομικότητα) και δηλώνει ότι η πρωταρχική δύναμη που ελέγχει τη ζωή μας είναι οι πεποιθήσεις μας! Έχει βρεθεί ακόμη σε άτομα με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, που έχουν πάνω από μια διαφορετικές προσωπικότητες, οι οποίες αναλαμβάνουν ακούσια τον έλεγχο της συμπεριφοράς του ατόμου, να έχουν και διαφορετικές ασθένειες! Όταν αναλαμβάνει, δηλαδή, μια εναλλακτική προσωπικότητα τα ηνία, το σώμα παρουσιάζει διαβήτη ή κάποια άλλη ασθένεια και ο άνθρωπος κάποιες διαφορετικές δεξιότητες (π.χ. γνώση ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική έφεση κλπ.). Όταν «εισέρχεται» μια άλλη παύουν οι συγκεκριμένες αρρώστιες και ταλέντα και εκφράζονται άλλα! Το σώμα παραμένει το ίδιο, αυτό που αλλάζει είναι το πεποιθησιακό σύστημα της κάθε προσωπικότητας και οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πράξεις.
Σαν μια πρώτη προσέγγιση «χαρτογράφησης» του ανθρώπινου σώματος σε συνάρτηση με το ψυχικό πεδίο, θα εξετάζαμε τις λειτουργίες που εκτελεί κάθε όργανο ή σύστημα και θα τις αντιπαραθέταμε με δυσλειτουργικές εκφράσεις της προσωπικότητας. Αυτό γίνετε διότι το υποσυνείδητο μας γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του κάθε οργάνου. Για παράδειγμα τα οστά στηρίζουν το σώμα μας, αν υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτά (π.χ. οστεοπόρωση), ο άνθρωπος μπορεί να έχει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή του, ένα πρόβλημα στο γόνατο μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα μας να λυγίζουμε. Είτε δηλαδή μπορεί να είμαστε αμετακίνητοι και πεισματάρηδες και να παραμένουμε αμετακίνητοι ακόμη και σε ενοχλητικές καταστάσεις είτε να λυγίζουμε πολύ εύκολα στις απαιτήσεις των άλλων (π.χ. με γονάτισε!). Το πάγκρεας από την άλλη εκκρίνει πεπτικά ένζυμα και τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη που βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης. Και το πιο γλυκό συναίσθημα - αν μπορούσαμε να ονομάζαμε ένα τέτοιο - ποιο θα ήτανε; Μα φυσικά η αγάπη. Μπορεί λοιπόν εδώ να υπάρχει συναισθηματικός υποσιτισμός από τους γονείς, να δυσκολευόμαστε να δώσουμε ή να λάβουμε αγάπη ή να φοβόμαστε να έρθουμε σε επαφή και να συνδεθούμε με ανθρώπους που τρέφουν γλυκά συναισθήματα προς εμάς. Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να γίνετε ως αντιστάθμισμα της ανικανοποίητης εσώτερης ανάγκης για αποδοχή γλυκών συναισθημάτων! Προβλήματα επίσης στα αυτιά μπορεί να δείχνουν την επιθυμία ή τον φόβο του ανθρώπου να ακούσει κάτι ή κάποιον και αντίστοιχα θεματικές στο λαιμό μπορεί να συνδέονται με την δυσκολία έκφρασης του ατόμου (ανείπωτα συναισθήματα ή ανάγκες, λόγια που θέλαμε να πούμε αλλά ποτέ δεν εκστομίσαμε, εσωστρέφεια λόγου).
Δεν θα ξεχάσω όταν πριν μερικά χρόνια, σε επαφή που είχα με έναν άνθρωπο που έπασχε από ALS (Νόσο Κινητικού Νευρώνα) ρωτώντας τον αν υπήρχε κάποιο πρόσφατο ψυχολογικό σοκ στη ζωή του, μου απάντησε λέγοντας μου κατά λέξη ότι «Πριν μερικά χρόνια έφυγε από τη ζωή η γυναίκα μου, η οποία ήταν το στήριγμα μου! Ένιωσα τότε ότι νεκρώσανε όλα τα κύτταρα μου και ότι ζώ σαν ρομπότ!». Στην ουσία το υποσυνείδητο του, μου ανέλυσε την ασθένεια του! Στη νόσο αυτή τα νεύρα στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη σταματούν να λειτουργούν (νεκρώνουν) και ο άνθρωπος χάνει τη στήριξη του σταδιακά. Μου εμφανίστηκε ο άνθρωπος εκείνος, περπατώντας με ειδικά μπαστούνια και κινήσεις που θυμίζανε ρομπότ (σαν ρομπότ επίσης έμοιαζε και ο Στίβεν Χόκινγκ που έπασχε από την ίδια νόσο). Επειδή έχασε το στήριγμα της ζωής του εγκλωβίστηκε στο ίδιο του το σώμα! Το υποσυνείδητο μας γνωρίζει ακριβώς τη σύνδεση της όποιας ασθένειας με το ψυχολογικό υπόβαθρο!
Αυτή βέβαια είναι η μια πλευρά θέασης των πραγμάτων. Υπάρχει και η επιλογή να μην πάρουμε την ευθύνη της ζωής και της ευρωστίας μας και να αφεθούμε σε μια συμπτωματική αγωγή (με ότι επακόλουθο φέρνει) ή σε μια προγνωστική προφητεία (π.χ. έχεις 3 μήνες ζωής και προγραμματιζόμαστε να πεθάνουμε σε 3 μήνες!). Ο καθένας από εμάς όμως έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής.
Είναι σαφές πλέον ότι το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να αυτοθεραπεύεται μέσω του υποσυνειδήτου. Όσο περισσότερο «καθαρίζεται» από ενεργειακοπυς ρίπους τόσο περισσότερο αυτό αντανακλάτε στο σώμα μας. Μαζί όμως με τους ενεργειακούς ρίπους θα χρειαστεί να πεταχτούν και οι σωματικοί ρίποι. Οι ενδογενείς τοξίνες, δηλαδή, που είναι απόρροια της κακής και λανθασμένης διατροφής, της ενδεχομένως δυσλειτουργικής πέψης, του καθιστικού τρόπου ζωής και της μη καλής οξυγόνωσης του οργανισμού και να μετριαστούν, αν όχι να εξαλειφθούν, οι εξωγενείς τοξίνες που παρεισφρέουν καθημερινά στον οργανισμό μας (από τις τροφές, τα χημικά φάρμακα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, από τα καλλυντικά και τις βαφές που βάζουμε στο δέρμα μας κ.α.)
10 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Αναγνώριση των συναισθημάτων και της προσωπικότητας, αυτοαποδοχή και συγχώρεση, εξερεύνηση και θεραπεία του υποσυνείδητου, αλλαγή δυσλειτουργικών πεποιθήσεων κ.α. Μέσω της αυτογνωσίας μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το στρες, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για το μεγαλύτερό ποσοστό ασθενειών.
2. Ενδυνάμωση σκέψεων
Αυτό που είμαστε σήμερα είναι η απόρροια των χτεσινών μας σκέψεων. Και αυτό που θα είμαστε αύριο είναι αυτό που σκεφτόμαστε σήμερα. Οι σκέψεις είναι δονήσεις που επιδρούν πάνω στα κύτταρα μας και οι τονωτικές σκέψεις προάγουν τη τόνωση και θρέψη του κυττάρου.
3. Εστιασμός στα Θεραπευμένα Μέρη του Σώματος Μας
Δυστυχώς έχουμε μάθει να εστιαζόμαστε στα μη παραγωγικά κομμάτια μας κάτι που θρέφει το πονόσωμα μας και έλκει περαιτέρω έλλειψη υγείας στη ζωή μας. Ας το αντιστρέψουμε και ας μάθουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τα μέρη που λειτουργούν εύρυθμα.
4. Καλυτέρευση Της Αναπνοής
Το οξυγόνο είναι το πιο βασικό θρεπτικό συστατικό του οργανισμού μας και το μοναδικό που αν εκλείψει επέρχεται ο θάνατος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το οξυγόνο και ο ήλιος είναι ζωοδότες. Ας κάνουμε λοιπόν καθημερινές ασκήσεις αναπνοών και ας μάθουμε να αναπνέουμε καλύτερα.
5. Ενεργειακές Τεχνικές (όπως το E.F.T., Τ.Α.Τ. κ.α.), Διαλογισμός (ρυθμίζει τη ροή των σκέψεων, ανεβάζει την ενεργειακή δόνηση, ηρεμεί το Κ.Ν.Σ.), Προσευχή (ενδυναμώνει τη πίστη).
6. Άσκηση Ή Γιόγκα
Είναι το ίδιο σημαντική όσο και η διατροφή μας.
7. Διατροφή
Θα χρειαστεί να καταστεί αφιλόξενο το περιβάλλον σε οποιοδήποτε παθογόνο οργανισμό ή καρκινικό κύτταρο. Και για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να αλκαλοποιηθεί ο οργανισμός. Σε κατάσταση πρόληψης χρειάζεται να υπάρχουν 60% περίπου αλκαλικές τροφές και 1-2 χυμοί από αποχυμωτή καθημερινά, ενώ σε περίπτωση νόσησης 80% περίπου αλκαλικές τροφές και επί το πλείστον ωμοφαγία (διότι παρέχει πληθώρα σημαντικών ενζύμων), καθώς και 2-3 χυμοί από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Και στις 2 περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η λήψη ζωικών προϊόντων και γαλακτοκομικών.
8. Χαλάρωση - Ποιοτικός Ύπνος
Η χαλάρωση είναι τέχνη! Μαζί με τον ποιοτικό ύπνο ξεκουράζουν το νευρικό σύστημα, συμβάλουν στην επούλωση των ασθενειών και ενεργοποιούν προστατευτικά γονίδια μεταξύ άλλων.
9. Ενδυνάμωση Ανοσοποιητικού
Όλα τα παραπάνω αλλά και άλλα
ακόμη, μπορούν να συμβάλλουν στην ασπίδωση του αμυντικού μας συστήματος. Και ένα ενδυναμωμένο αμυντικό σύστημα λειτουργεί αποτρεπτικά στους παθογόνους οργανισμούς.
10. Και τέλος να πάρουμε την ευθύνη της υγείας μας. Να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ούτε η διάγνωση, ούτε η πρόγνωση, ούτε οι πεποιθήσεις κάποιου άλλου, ούτε οι αιματικές εξετάσεις μας, ούτε τα συναισθήματα μας κλπ. Είμαστε κάτι πολύ παραπάνω...
7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΗ & ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
1. Ας πάρουμε το ενδεχόμενο ότι η ζωή είναι ένα σχολείο. Ποιο μάθημα καλείσαι να μάθεις και να ξεπεράσεις τώρα;
2. Έχεις θλίψη, θυμό, στεναχώρια ή κάποιο άλλο συναίσθημα; Αν ναι γιατί;
3. Έχεις στόχους ή σκοπούς στη ζωή σου; Αν ναι ποιοι είναι αυτοί; Αν όχι, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να έχεις; (Η στοχοθεσία δίνει κίνητρο και ενέργεια για ζωή)
4. Σε τι εσωτερικές αλλαγές πιστεύεις ότι χρειάζεται να προχωρήσεις (π.χ. αλλαγή τρόπου σκέψης, αντίδρασης, αλλαγή πεποιθήσεων, να μάθεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, να πιστεύεις σε σένα κλπ.);
5. Σε τι εξωτερικές αλλαγές πιστεύεις ότι χρειάζεται να προχωρήσεις (αλλαγή διατροφής, αλλαγή συνηθειών, αλλαγή επαγγελματικού ή οικογενειακού χώρου, άσκηση, επιλογή άλλων θεραπευτικών σχημάτων κλπ.);
6. Πως θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες αυτό το πρόβλημα ή ασθένεια να σε επιβαρύνει; Τι θα ένιωθες τότε;
7. Ποιο ρόλο παίζει στη ζωή σου το ερώτημα «Τι είναι η ζωή και για ποιο λόγο βρίσκομαι εν ζωή αυτή τη στιγμή;»
Μπεκιάρης Παναγιώτης
Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός