Η θαυματουργή Βρώμη..

2021-12-10

...και ποια είναι η σχέση της με την κατάθλιψη, το στρες, τη libido, τη γενική τόνωση του οργανισμού αλλά και την αποτοξίνωση από το τσιγάρο!

ΒΡΩΜΗ

(AVENA SATIVA)


ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ: Ολόκληρο το φυτό, μαζί και τους σπόρους του.

ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ: Αγρωστώδη (Graminae)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι μια μονοετής πόα που φτάνει μέχρι και τα 140 εκ. ύψος. Φύεται στην Β. Αμερική αλλά και στην Ευρώπη.

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Βιταμίνες συμπλέγματος Β, Ε, αιθέριο έλαιο, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, αλκαλοειδή (όπως η αβενίνη, μια ουσία που δυναμώνει τους μύες και τα νεύρα), σαπωνίνες, στερόλες, φλαβόνες, πυριτικό οξύ, β-γλυκάνες, πρωτεΐνες 15% και άμυλο 50% περίπου.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Για την τόνωση του νευρικού συστήματος, για την τόνωση και θρέψη ολόκληρου του οργανισμού, αντιοξειδωτικό, επουλωτικό, μαλακτικό.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Για θλίψη - κατάθλιψη, άγχος-στρες, υπερκόπωση, για σεξουαλική και γενική τόνωση, υψηλή χοληστερίνη, δερματικά, για εγκαύματα, αϋπνία, υπέρταση, κατάγματα οστών, εμμηνόπαυση, στη διακοπή καπνίσματος.

Η Βρώμη ανήκει στα δημητριακά και χρησιμοποιείτε πολυποίκιλα.

Ως βότανο (συνήθως σε μορφή βάμματος) στην φυτοθεραπεία λόγω της πληθώρας μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών (ιδίως του συμπλέγματος Β) χρησιμοποιείται για την τόνωση του νευρικού, μυϊκού και σκελετικού συστήματος, καθώς και για την γενική τόνωση του οργανισμού. Είναι ιδανικό για περιπτώσεις νευρικής ή/και σωματικής εξάντλησης. Άρα χορηγείται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους - στρες ή μετά από μια παρατεταμένη ασθένεια όπου θέλουμε ο ασθενής να ανακάμψει και να ενδυναμωθεί. Ενισχύει την ανδρική και γυναικεία libido και έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του σπέρματος στον άνδρα.

Παρόλο που είναι ένα ενδυναμωτικό βότανο, μπορεί να δοθεί ακόμη και σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Βοηθάει στη διακοπή καπνίσματος και αποτοξινώνει (μαζί με άλλα βότανα) τον οργανισμό από τις βλαβερές επιδράσεις της νικοτίνης.

Λόγω της οιστρογονικής της δράσης χρησιμοποιείται σε συνταγή για συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Παλαιότερα έφτιαχναν στρώματα από άχυρα βρώμης επειδή είχαν δει ότι βοηθάει και σε ρευματοπάθειες.

Εξωτερικά (ως κατάπλασμα ή σε λουτρό) και εν μέρη λόγω της περιεκτικότητας της σε πυρίτιο μπορεί να βοηθήσει σε δερματικά φλεγμονώδη προβλήματα (δερματίτιδες, ανεμοβλογιά, ψωρίαση), ή ελαφριά εγκαύματα.

Ο καρπός της στις μέρες μας συμπιέζεται στις γνωστές νιφάδες βρώμης και χρησιμοποιείται ως χυλός (συνήθως για πρωινό), σε σούπες, σε ψωμί, σε διάφορα αρτοπαρασκευάσματα ή ακόμη και ως φυτικό γάλα, το οποίο είναι πολύ θρεπτικό. Είναι εξαιρετική τροφή για αθλητές και για ανθρώπους που θέλουν να ανεβάσουν την παραγωγικότητα τους. Η βρώμη βοηθάει επίσης σε ενδεχόμενη παρουσία δυσκοιλιότητας λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, συμβάλει στην απομάκρυνση διαφόρων ενδοτοξινών και λειτουργεί ως βοηθητικό πρόληψης καρκίνου του εντέρου και στομάχου.

Λόγω της περιεκτικότητας της σε β-γλυκάνες (πολυσακχαρίτες), οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή χοληστερόλης έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει έως και 20% τα επίπεδα της LDL στον οργανισμό, περιορίζοντας το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τακτική λήψη βρώμης βελτιώνει τον μεταβολισμό, προσφέρει ένα αίσθημα κορεσμού (άρα μειώνει την όρεξη και συμβάλει κατά της παχυσαρκίας), βοηθάει στο διαβήτη, προστατεύει από διάφορες εκφυλιστικές νόσους(όπως σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.), τονώνει τον θυρεοειδή αδένα και ενδυναμώνει την καρδιά μεταξύ άλλων.

Το άχυρο της βρώμης είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των αλόγων και όλοι βλέπουμε πόσο δυνατά είναι αυτά τα υπέροχα ζώα. Έχει αναφερθεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τάιζε το άλογο του, τον Βουκεφάλα μόνο με βρώμη για να είναι πάντα ρωμαλέο και δυνατό.

Αφέψημα από σπόρους βρώμης χρησιμοποιείται αιώνες τώρα για πληθώρα ασθενειών, όπως υψηλό πυρετό, δηλητηρίαση, αδυναμία κ.α.

Είναι γενικά μια εξαιρετικά ενδυναμωτική τροφή, πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.


ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ

Για άγχος, νευρική ένταση μαζί με ανέβασμα παλμών, μπορεί να χορηγηθεί με Σκουτελλάρια (Scutellaria Baicalensis) και Κράταιγο (Crataegus Oxyacantha)

Για τόνωση του οργανισμού μαζί με Τζίνσενγκ (Panax Ginseng)

Για αϋπνία πίνουμε ½ ώρα περίπου πριν τον ύπνο ένα ζεστό γάλα βρώμης με μια κ.σ. αγνό μέλι (κατά προτίμηση από Ερείκη, που είναι ηρεμιστικό) και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Συνοδευτικά μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ ποδιών με σησαμέλαιο και αιθέριο έλαιο λεβάντας.


Μπεκιάρης Παναγιώτης

Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός

Τηλ: 6970 804181


© 2021 Τοπικός Κόσμος
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε