Ταλέντα - Οι δομικές πρώτες ύλες της επιτυχίας μας!
Ποια και τι είναι τα ταλέντα μας; Τα γνωρίζουμε όλα; Κι αν όχι πως μπορούμε να τα μάθουμε;
Για να δημιουργήσουμε οτιδήποτε στη ζωή, χρειαζόμαστε κάποια υλικά αλλά και καθοδήγηση. Έτσι αν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί χρειαζόμαστε αλεύρι, νερό, αλάτι κ.α., καθώς και μια συνταγή. Αν θέλουμε να χτίσουμε ένα σπίτι χρειαζόμαστε άμμο, τσιμέντο, νερό, τούβλα, πρόκες, ξύλα κλπ. αλλά και ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και όταν θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο. Χρειαζόμαστε ένα πλάνο δράσης, με τους βηματισμούς που χρειάζεται να κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας αλλά και υλικά. Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση τα πιο σημαντικά μας υλικά είναι άυλα και είναι αυτά που απορρέουν από μέσα μας. Είναι τα ταλέντα μας, οι δεξιότητες μας. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να 'χτίσουμε' το στόχο μας.
Ποια είναι όμως τα ταλέντα μας;
Τα γνωρίζουμε;
Και αν όχι, πως μπορούμε να τα μάθουμε;
Ή γιατί κιόλας πολλές φορές δεν θέλουμε να τα γνωρίζουμε;
Είναι σπάνιο φαινόμενο, δυστυχώς, οι γονείς ή άλλοι φροντιστές ενός παιδιού να βρίσκουν και να αναδεικνύουνε τα ταλέντα του, να του δείχνουν εμπιστοσύνη και να του δίνουν χώρο ώστε να ανακαλύψει μόνο του κάποια από αυτά, να το ενθαρρύνουνε σε όποιο δρόμο επιθυμεί να ακολουθήσει και να το επιβραβεύουνε άσχετα με τα αποτελέσματα που φέρνει. Μεγαλώνοντας το παιδί μέσω ενός δρόμου ελλιπής μάθησης και χαμηλής εμπιστοσύνης στις ικανότητες και δεξιοτεχνίες του αρχίζει να έχει σύγχυση προς τους εντοπισμούς των στόχων του, αδράνεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή ικανότητα αναγνώρισης των ταλέντων του.
Και ότι δεν γνωρίζω, πολύ απλά δεν αξιοποιείται!
Και ότι δεν αξιοποιείται δεν δημιουργεί!
Αν γνωρίζουμε μερικώς ή δεν αναγνωρίζουμε κανένα από τα ταλέντα μας, πριν μπούμε στη διαδικασία της εύρεσης τους θα χρειαστεί να απελευθερωθούμε από ορισμένα ενδεχόμενα δεσμά. Αυτά είναι ο φόβος και το χαμηλό αίσθημα αξίας μας. Φόβος μπορεί να υπάρχει όχι μόνο στην αναγνώριση των ταλέντων μας αλλά και στην μετέπειτα εποχή. Διότι άμα τα αναγνωρίσω θα χρειαστεί να κάνω κάτι με αυτά και να αναλάβω περαιτέρω ευθύνη η οποία μπορεί να με φοβίζει. Ή μπορεί να με φοβίζει ακόμα η ίδια επιτυχία και οι όποιες πιθανές συνέπειες πιστεύω ότι μπορεί να κυοφορεί! Πολλοί από εμάς μπορεί να μην είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουμε αλλά προτιμάμε να εμμένουμε σε αυτή τη ζοφερή αλλά γνωστή κατάσταση παρά να πάμε στην άγνωστη, αυτήν της επιτυχίας. Ο φόβος είναι το αμεσότερο και δυνατότερο φρένο στον δρόμο της ευτυχίας και της επιτυχίας!
Όταν έχουμε τώρα χαμηλό αίσθημα αξίας, αυτό μας σαμποτάρει διότι έχουμε την πεποίθηση ότι δεν είμαστε άξιοι και ικανοί να έχουμε ταλέντα σαν τους άλλους που θεωρούμε ότι είναι καλύτεροι από εμάς. Εδώ χρειάζεται ενδελεχή δουλειά με το υποσυνείδητο όπου χρειάζεται να το βοηθήσουμε να διορθώσει την (εσφαλμένη) αντίληψη ότι δεν είναι άξιο, ικανό και το ίδιο καλό με τους άλλους.
Πως ανακαλύπτουμε τα ταλέντα μας;
Πάρτε ένα χαρτί και γράψτε όλα τα αναγνωρίσιμα ταλέντα σας. Πηγαίντε μέχρι την παιδική σας ηλικία και σκεφτείτε οποιαδήποτε δεξιότητα είχατε. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι ότι είστε καλός στη μαγειρική, στη ζωγραφική, στα ηλεκτρολογικά, στη χρήση ή επισκευή υπολογιστών, στη μουσική, σε κάποιο άθλημα, στο χορό, τη γεωγραφία, στη φωτογραφία, στο τραγούδι, στην εκμάθηση ξένων γλωσσών κλπ. Επίσης, με ότι καταπιάνεστε το φέρνετε εις πέρας, έχετε φαντασία, είστε έξυπνος, όμορφος, δημιουργικός, εφευρετικός, κοινωνικός, ευγενικός, εύγλωττος, δοτικός, οργανωτικός, εύστροφος, ενσυνείδητος κλπ. Μετά ρωτήστε τους κοντινούς και αγαπητούς ανθρώπους σας, τι ταλέντα πιστεύουν ότι έχετε. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε θετικά με τις απαντήσεις τους. Οι άλλοι δεν μας βλέπουν με το σύστημα πεποιθήσεων που έχουμε εμείς για εμάς και άρα είναι πιο αντικειμενικοί. Δώστε λίγο χρόνο στο γράψιμο, κάποιες μέρες δηλαδή και όποιο ταλέντο σας έρχεται στο νου ή σας λένε οι άλλοι ότι πιστεύουν ότι το έχετε, το συμπληρώνετε στο χαρτί.
Αρχίστε να σκέφτεστε μετά που έχετε τις περισσότερες γνώσεις. Στον κινηματογράφο, στη μουσική, στην ιστορία, στη λογοτεχνία, στη ψυχολογία, στους υπολογιστές κλπ.
Γράψτε 5-6 γνωστά άτομα που θαυμάζετε (μπορεί να είναι φιλόσοφοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, πνευματικοί, πολιτικοί κλπ.) και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους που σας ελκύουν. Κάποια από αυτά τα έχετε και εσείς μήπως;
Στις απαιτητικές καταστάσεις της ζωής σας που είχατε μέχρι τώρα με ποιο τρόπο τις ξεπεράσατε; Τι ταλέντα χρησιμοποιήσατε τότε (εσωτερική δύναμη, πίστη, ωριμότητα, θάρρος, αισιοδοξία κλπ.);
Τι ταλέντα πιστεύεται ότι είχαν οι γονείς σας; Μήπως έχετε κάποια από αυτά και εσείς;
Μην αδιαφορείτε για πράγματα που νομίζετε ότι δεν είναι ταλέντα (όπως δηλαδή το να παίρνετε εύκολα αποφάσεις, να εκφράζετε με ευκολία τα συναισθήματα σας, να έχετε ηγετικό χαρακτήρα, να έχετε χιούμορ, να τα πηγαίνετε πολύ καλά με τα παιδιά, το να είστε φιλόζωος κλπ.) και μην παραβλέψετε κάποιο ταλέντο του εαυτού σας μόνο και μόνο επειδή έχετε την πεποίθηση ότι δεν το έχετε (όπως ότι είστε όμορφος, δυναμικός, έξυπνος κλπ.).
Ο δημιουργός των αυτοκινήτων Ford είχε πει: «Είτε πιστεύεται ότι μπορείτε να τα καταφέρεται είτε όχι, έχετε δίκιο!». Εδώ θα το παραφράσουμε λίγο λέγοντας: «Είτε πιστεύεται ότι είστε .................. είτε όχι έχετε δίκιο»
Αφού τώρα συγκεντρώσετε τα ταλέντα σας καλό είναι να τα υπενθυμίζετε καθημερινά στον εαυτό σας, με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να τα εγκαταστήσετε όσο πιο βαθιά γίνεται, αναπρογραμματίζοντας έτσι τις παλαιότερες και μη θεμιτές εγγραφές στο νευρικό σύστημα και τη κυτταρική μνήμη.
Διότι οτιδήποτε πιστεύουμε ή
έχουμε ως βαθιά ριζωμένη πεποίθηση αυτό και εκπέμπουμε.
Και ότι εκπέμπουμε έλκουμε!
Αν πιστεύουμε, δηλαδή, ότι δεν είμαστε ικανοί και άξιοι να βρούμε την ιδανική δουλειά, σύντροφο κλπ. αυτό θα έλκουμε. Αν πιστεύουμε ότι είμαστε άκρως ενδιαφέροντα άτομα, πανέξυπνα και όμορφα και ικανά για το καλύτερο, τότε πάλι αυτό θα έλκουμε!
Αναγνωρίστε, λοιπόν, τα ταλέντα σας, δουλέψτε κι άλλο επάνω τους (και ανακαλύψτε καινούρια!) και αξιοποιήστε τα δίχως ενοχή, ντροπή ή φόβο. Και τότε ανοίγει διάπλατα η λεωφόρος των θαυμάτων και το ανέφικτο μέχρι πρότινος γίνετε εφικτό...
Μπεκιάρης Παναγιώτης
Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός