ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

2023-11-15

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ!

 

Ο οργανισμός του ανθρώπου χρειάζεται να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις που προκύπτουν στην εκάστοτε εποχή. Ο μικρόκοσμος μας, που είναι ο οργανισμός μας, πρέπει να συντονίζεται με τον μακρόκοσμο, που είναι το σύμπαν. Και αυτό θα το κάνουμε παρατηρώντας τις ιδιότητες αλλά και την 'ιδιοσυγκρασία' της κάθε εποχής. Στο παρόν άρθρο εξετάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής του χειμώνα βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση της νύχτας, λιγότερη ζέστη από τις άλλες εποχές του χρόνου και επικρατεί μεγαλύτερη ησυχία και αδράνεια στη φύση. Θα δούμε, λοιπόν, πολλά φυτά αλλά και ζώα να πέφτουν σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Τα φρούτα είναι πολύ λιγότερα και τα δέντρα 'ξεγυμνώνονται' σε αντίθεση με την έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια εποχή ΥΙΝ (που συμβολίζει τη γη, το κρύο, τη νύχτα, το εσωτερικό, το βαθύ, το λήθαργο. Το ΥΙΝ τρέφει, υγραίνει και χαλαρώνει) και την Ινδική Ιατρική μια εποχή ΚΑΡΗΑ (που αποτελείται από νερό και γη. Η Κάφα βιοενέργεια είναι υγρή, κρύα, αργή και βαριά και τη διακατέχει μια ηρεμία, υπομονή και σταθερότητα). Ιδιότητες, δηλαδή, που διέπουν και το Χειμώνα.

Εξετάζοντας, λοιπόν, τις ιδιαιτερότητες αυτής της εποχής και σύμφωνα με τις αρχές που τη διέπουν θα πρέπει να συμβαδίζουμε και να συντονιζόμαστε μαζί της. 

Χρειάζεται:

Να κοιμόμαστε νωρίτερα, μιας και η έλευση της νύχτας έρχεται πιο νωρίς απ' ότι το καλοκαίρι, αλλά και πιο πολύ. 

Να έχουμε περισσότερη ησυχία και σιωπή στην καθημερινότητα μας και να κάνουμε περαιτέρω χαλαρώσεις. 

Να έχουμε περισσότερη ζέστη. Όταν κρυώνουμε χάνουμε ενέργεια.

Να έχουμε λιγότερες δραστηριότητες και σωματικές ασκήσεις απ' ότι τις πιο θερμές εποχές του χρόνου. 

ΣΤΟΧΟΣ:  Ξεκουράζουμε  περισσότερο τα νοητικά, ψυχικά και σωματικά επίπεδα του οργανισμού και  συσσωρεύουμε περισσότερη ενέργεια από ότι ξοδεύουμε. Συμβαδίζουμε με τη διαδικασία της φύσης αυτή την εποχή .

Θα πρέπει να προσφέρουμε στον οργανισμό μας  ζεστά φαγητά και ροφήματα. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη, διότι αυτήν την εποχή  οι περισσότεροι ξεχνάμε να καλύψουμε τις ανάγκες του σώματος μας σε υγρά, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωση. Και όταν αφυδατωνόμαστε μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος με συνέπεια να κρυώνουμε παραπάνω. Οι τροφές μας θα πρέπει να είναι πιο πλούσιες θερμιδικά (και ενδεχομένως με υψηλότερο γλυκαιμικό δείχτη), ποσοτικά λίγο μεγαλύτερες και πιο ζεστές σε σχέση με αυτές που καταναλώνουμε τις πιο θερμές εποχές του χρόνου.

 


ΦΑΓΗΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΤΑΧΙΝΙ: Προέρχεται από το σουσάμι και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο, βιταμίνες, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Βοηθάει μεταξύ άλλων την διατήρηση δυνατών οστών και την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ: Είναι οι καρποί του φοινικόδεντρου και η καταγωγή τους είναι από την Περσία. Είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες. Βοηθάνε το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνουν συνολικά τον οργανισμό. Έχουν αφροδισιακές ιδιότητες διότι αυξάνουν τη παραγωγή τεστοστερόνης, βοηθάνε το γαστρεντερικό σύστημα και συμβάλουν στη καλή λειτουργία της καρδιάς. Είναι γενικά ένας θρεπτικός όσο και εύγεστος καρπός.

ΧΑΡΟΥΠΙΑ (& ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ): Έχει γλυκιά γεύση και λειτουργεί στον οργανισμό ως ελαφρά θερμαντικό. Έχει ήπιες υπακτικές ιδιότητες, θρέφει και δυναμώνει το σώμα. Τονώνει τα νεφρά και την σεξουαλική ενέργεια. Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων. Βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β και είναι γενικά μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

ΚΑΚΑΟ (Theobroma cacao): Το οποίο σημαίνει η «τροφή των Θεών». Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά (περισσότερα και από το πράσινο τσάι) και φλαβονοειδή. Έχει αφροδισιακές και αντιαθηρωματικές ιδιότητες και παρέχει στον οργανισμό φώσφορο, σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες κ.α. Η ουσία θεοβρωμίνη που περιέχει βοηθάει και στην προστασία του ουροποιητικού. Καλό είναι να μην παίρνετε στην επεξεργασμένη μορφή του που είναι η σκόνη, αλλά στην πιο φυσική του, που είναι οι σπόροι. 5-7 σπόρους καθημερινά.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ: Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και παρέχουν αντιφλεγμονώδεις, ανοσοδιεγερτικές και αντιστρεσογόνες ιδιότητες στον οργανισμό. Βοηθούν το πάγκρεας και μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα με διαβήτη. Συνδυάζονται πολύ ωραία σε σαλάτα με καρότο τριμμένο και φρέσκο κρεμμύδι.

ΣΚΟΡΔΟ (Allium Sativum): Είναι ένα από τα καλύτερα αντιβιοτικά, αντιμυκητιακά και αντιϊκά της Φύσης. Είναι επίσης θερμαντικό, ευστόμαχο, σπασμολυτικό, ανθελμινθικό, αντισηπτικό, αντικαρκινικό, χολαιρετικό και αντιυπερτασικό.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ (Allium Cepa): Είναι θερμαντικό, αντιικό, απολυμαντικό και τονωτικό του εντερικού συστήματος, αποχρεμπτικό, χολαιρετικό. Περιέχει πολλά ένζυμα και βιταμίνες Β & C. Η κατανάλωση του βοηθάει και στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα.

ΚΑΣΤΑΝΑ: Είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες και περιέχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς. Περιέχουν ακόμα πολλές φυτικές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα.

ΦΑΚΕΣ: Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης και παρέχουν πολύ ενέργεια στον οργανισμό. Συμβάλουν επίσης στην καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ: Είναι μια από τις πιο πλούσιες σε Ω3 λιπαρά τροφές, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες (ειδικά του συμπλέγματος Β), ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, παρέχοντας μεγάλη ενέργεια στον οργανισμό. Λειτουργεί και ως ήπιο υπακτικό.

Περισσότερους (ανάλατους και ωμούς) ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο.

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ, ΡΥΖΙΟΥ, ΒΡΩΜΗΣ αντί για ζωικά γάλατα.

ΒΡΩΜΗ (Avena Sativa): Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τονώνει τον οργανισμό αλλά και το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό, λειτουργεί ως ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό, ενδυναμώνει τη σεξουαλική διάθεση και παρέχει φυτικές ίνες.

ΣΑΛΕΠΙ (Orchis mascula) : Είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ορχιδωδών. Στην Ελλάδα το ονομάζουνε και σερνικοβότανο. Έχει θερμαντικές ιδιότητες, τονώνει τον οργανισμό, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργεί ως εξαιρετικό αντιβηχικό και επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου μεταξύ άλλων.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ: Έχουν υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά σίδηρο. Συνδυάζονται πολύ καλά με βρώμη και γάλα ρυζιού.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA: Εξαιρετική πηγή υδρόφιλων ινών, πρωτεΐνης, λιπαρών οξέων Ω3, βιταμινών και ανοσοδιεγερτικών παραγόντων. Τρώγονται ωμοί μαζί με πράσινη σαλάτα ή μέσα σε μούσλι για πρωινό ή σκέτοι μέσα σε νερό.

ΡΟΔΙ (Punica Granatum): Με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προσφέρει διαύγεια στο πνεύμα, κάνει καλό στο αίμα, τονώνει το ανοσοποιητικό και αποτοξινώνει το σώμα.

Να εντάξουμε επίσης στο διαιτολόγιο, περισσότερα ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΒΟΤΑΝΑ όπως κουρκουμά, σαφράν, τζίντζερ, θυμάρι, ρίγανη, κανέλα, βασιλικός, κάρδαμο, δεντρολίβανο,  πιπέρι καγιέν κλπ. Καθώς και περισσότερες ΣΟΥΠΕΣ ή ελαφρά βραστές ΣΑΛΑΤΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ.


ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

 

ΜΕΛΑΣΑ: Είναι ένας παχύρευστος χυμός που μοιάζει με σιρόπι και παρασκευάζεται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Έχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ιδίως σίδηρο και ενδείκνυτε για αθλητές, ανθρώπους με αναιμία, μετά από εμμηνορρυσία, εμμηνόπαυση κ.α.

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ (Glycyrrhiza Glabra): Χρησιμοποιούμε τη ρίζα της. Είναι 50 φορές σχεδόν πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά δεν χαλάει τα δόντια όπως αυτή. Θεωρείτε η φυσική κορτιζόνη. Περιέχει φλαβονοειδή, διεγείρει τα επινεφρίδια και έχει ηπατοπροστατευτικές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μεταξύ άλλων. Σε μεγάλη ή συχνή κατανάλωση ενδέχεται να προκαλέσει υπέρταση.

ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που περιέχει αρκετά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο κ.α. Περιέχει ακόμη πλήθος αντιοξειδωτικών που το καθιστούν βασική ουσία σε διάφορες αποτοξινωτικές και αντικαρκινικές μεθόδους.

ΒΟΤΑΝΑ

 

Το χειμώνα καλό είναι να χρησιμοποιούμε περισσότερα βότανα που διεγείρουν το ανοσοποιητικό λόγω των αυξημένων ιώσεων και του κρύου, όπως είναι η ECHINACEA PURPUREA, το ALLIUM SATIVUM, το LARIX OCCIDENTALIS, η UNGARIA TOMENTOSA, το CANODERMA LUCIDUM, το TINOSPORA CORDIFOLIA, η ROSA CANINA κ.α. Φυτά που προάγουν την θερμότητα στο σώμα όπως ο SIDERITIS (ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ), το GINGER, το PIPER LONGUM, η φρέσκια ρίζα CURCUMA LONGA κ.α. Και για το βράδυ βότανα που προάγουν την χαλάρωση, ειδικά για αυτούς που είναι οξύθυμοι και νευρικοί. Τέτοια είναι η MATRICARIA CHAMOMILLA, VALERIANA OFFICINALIS, MELISSA OFFICINALIS, PASSIFLORA INCARNATA κ.α.

MORINGA OLEIFERA: Είναι ένα δέντρο που το συναντάμε συνήθως στην Ασία και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, ανοσοδιεγερτικό και γενικό τονωτικό του οργανισμού. Διαθέτει πληθώρα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων τα οποία το καθιστούν ως μια από τις καλύτερες υπερτροφές. Το βρίσκουμε σε κονιορτοποιημένη μορφή και μπορούμε να το προσθέσουμε στο χυμό, το τσάι μας ή σε νερό μαζί με λεμόνι.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ 1: Βράζουμε λίγη φρέσκια ρίζα ΤΖΙΝΤΖΕΡ μαζί με λίγους σπασμένους σπόρους από ΚΑΡΔΑΜΟ, 1 πρέζα ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ και 1 ξυλάκι ΚΑΝΕΛΑΣ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ 2: ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ.


Οι παραπάνω πληροφορίες είναι γενικές. Μεταβάλλονται λίγο, αναλόγως σε ποια περιοχή του πλανήτη βρισκόμαστε και τι καιρικές συνθήκες επικρατούν και αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του καθενός.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
Ολιστικός Σύμβουλος Υγείας & Αυτοβελτίωσης - Φυσικοπαθητικός

© 2021 Τοπικός Κόσμος
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε